Bäst i test på fasadtvätt

 

EkoNyheter 2

Här kan du läsa de senaste nyheterna från Ekofasads nyhetsbrev EkoNyheter nr 2.

  1. Hållbarare målning efter vår tvätt
  2. Glasskiosken blev som ny - efter vår tvätt
  3. Prestigeuppdrag i Göteborg
  4. Superrent i Rinkeby

HSB-förening valde oss för att rengöra 
fasaderna på sina 35 fastigheter


HSBs bostadsrättsförening Dalen i Stockholm håller på att måla om sina 35 fastigheter bestående av 119 bostadsrätter, dagis och förråd. Arbetet påbörjades förra sommaren och har, efter uppehåll under vintern, just startats igen och pågår till och med oktober.

Måleri- och konsultföretaget Harry J som vann upphandlingen förordade att träfasaderna först skulle rengöras av oss på Ekofasad. Då vi tvättar med enbart ultrarent vatten går målningen efteråt snabbare och håller flera år längre än om rengöringen sker med kemikalier.

Det var miljöaspekten och hållbarheten som gjorde att styrelsen i HSB-föreningen bestämde sig för att anlita oss. Dessutom spelade det in att vår metod utsetts till bäst i Folksams test.

Bengt Jacobson, vd för måleriföretaget Harry J, säger att om man inte rengör fasaden noga är det risk att man målar in svartmögel och alger som sitter kvar på husväggen. Efter cirka tre år börjar svartmöglet växa igen och man måste måla om fasaden igen.

Om vår tvättmetod på Ekofasad med enbart ultrarent vatten säger han:

- Ett mer effektivt sätt att tvätta finns inte. Det är ett uthålligt system och målarna slipper rengöra fasaden innan de målar. Det betraktas som ett tråkigt jobb vilket leder till att de ofta slarvar.

- Det viktigaste är ändå miljön. Med Ekofasads metod skickar man inte ned några kemikalier i backen.

 

Vi miljötvättade glasskiosken inför invigningen av Lill-Skansen


Inför invigningen av nya Lill-Skansen i Stockholm i slutet av mars fick vi uppdraget att miljötvätta både glasskiosken och en byggnad från 1833.

Den sexkantiga glasskiosken med kupolformat rött plåttak är byggd i gammal stil för att smälta in bland Skansen kulturhistoriska byggnader. Den ligger mitt emot nya Lill-Skansen som nu flyttat in i ett arkitektritat hus.

Både glasskioskens gula träfasad och plåttaket var täckta av mögel och alger som orsakats av luftföroreningar samt löv och barr som fallit ned från träden runtomkring.

För Skansens ledning var det viktigt att det såg fräscht ut även runt omkring Lill-Skansen vid invigningen, så vi fick uppdraget att rengöra kiosken med vår skonsamma och miljövänliga tvättmetod.

Samtidigt tvättade vi även delar av den rosa kontorsbyggnaden vid Skansens huvudingång som byggdes redan 1833 och då tjänade som danssalong.

Resultatet utföll till belåtenhet. Skansens målarmästare Björn Andersson var mycket nöjd.

Ekofasad har tvättat flera av Skansens gamla kulturhus tidigare och vi var glada över det nya förtroendet. I och med att vi tvättar helt utan kemikalier och med lågt vattentryck undviks slitage på byggnaderna, vilket är speciellt viktigt i kulturmiljöer som Skansens.

 


Ett nytt prestigeuppdrag – rengöring av klenod i Göteborg

På Viktoriagatan i Göteborgs mest exklusiva bostadsområde har fasaden på en mycket speciell fastighet från 1893 restaurerats i en första etapp. Vi på Ekofasad fick prestigeuppdraget att rengöra den i samband med restaureringen.

- Det finns ingen tvättmetod som är så skonsam och ger så bra resultat som Ekofasads, säger Per Arne Ivarsson, restaureringsarkitekt som på uppdrag av bostadsrättsföreningen gjorde en översyn av husfasaden och föreskrev vilka åtgärder som skulle vidtas.

Fastigheten är ett landmärke i Göteborg och byggd i en tyskinspirerad chateaustil från epoken vid slutet av 1800-talet. Drygt hundra år senare, 1998, klassades den som byggnadsminne.

Fasaden utgörs av granit, kalksten och puts. Putsytorna är rikt dekorerade med lister av kalksten och så kallat förbländertegel.

Nyligen uppstod akuta problem då vatten läckte in genom ytterväggarna. Det visade sig att fogarna i tegelytorna var helt nedbrutna. Per Arne Ivarsson föreslog att hela norra fasaden skulle göras om – ett jättearbete där fogarna sågas ut för att fogas på nytt med specialbruk.

- Vi återställer fasaden till hur den såg ut 1893. Tvättningen är avgörande för slutresultatet - teglet måste bli rent och putsytorna fria från smuts. Ekofasad använder inte högtryck som skadar fasaden utan sprutar vatten med lågt tryck vilket är skonsamt. Resultatet blir mycket bra. De tar dessutom hand om tvättvattnet där det kan finnas partiklar och pigmentrester som är olämpliga att släppas ut i dagvattenledningarna, säger Per Arne Ivarsson.

 

Vi tvättar flerfamiljshus i Rinkeby inför totalrenovering

HSB har inlett en totalrenovering av flera hyresfastigheter från 1970-talet i förorten Rinkeby nordväst om Stockholm. Vi på Ekofasad har fått uppdraget att tvätta fasaden vid loftgångarna i den första fastigheten där arbetena nyligen påbörjats.

Den aktuella fastigheten är sex våningar hög med ett 70-tal lägenheter. Den byggdes under det så kallade miljonprogrammet. I loftgångarna där entréerna till lägenheterna ligger tvättar vi innertaken, in- och utsidan på balkongräckena samt de konstruktioner som bär upp balkongerna innan de målas om. Vi rengör också de obehandlade betonggolven och själva husfasaden.

Vi har två till fyra man på plats som tvättar med vår patenterade metod med ultrarent vatten. Det är målerikonsulten Michael Brantsjö som förordat vår metod. Han har god erfarenhet av oss från tidigare uppdrag, som när vi rengjorde Koppartälten i Hagaparken inför kronprinsessparets inflyttning på Haga slott och när vi tvättade kulturhus på Skansen inför ommålning.

- Ekofasad använder en genialt bra arbetsmetod med lågmolekylärt vatten som gör att det blir superrent. Man slipper kemikalier och högt vattentryck. Killarna som gör jobbet är också duktiga och ambitiösa, säger Michael Brantsjö.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra kunder:

Kunder till Ekofasad

Kontakta oss

+46 8 630 20 90

info@ekofasad.se

Rissneleden 136
174 57 Sundbyberg